Musikantbroa på Bekkestua

Hvilket annet korps har statuer av seg selv i nærmiljøet? Dette har Smågardistene, og Smågardistene er åpenbart ikke hvilket som helst korps!

På broen over T-banen på Bekkestua står det åtte bronsestatuer av spillende smågardister. Det er fire statuer på hver side av veien. Det er gutter som spiller tuba, trompet, trommer og trombone, og jenter som spiller klarinett, fløyte, cymbaler – så har de selvfølgelig med seg en tamburmajor.

Statuene ble satt opp i forbindelse med modernisering av Bekkestua sentrum på 1990-tallet, og de ble avduket 9.mai 1998. Tilstede på avdukingen var Gardesjefen og hans nestkommanderende, sammen med Bærums ordfører Odd Rinsfelt, Nina Sundbye, representanter fra giverne, et tallrikt publikum og selvsagt Smågardistene selv.

Kunstverkene er laget av en av våre største nålevende skulptører, Nina Sundbye, som blant annet også har markert seg med skulpturer av Leif Juster, Per Aabel og Aud Schønemann.

Kunstneren Nina Sundbye under 25årsmarkeringen i juni 2023

Det var daværende rektor på Stabekk skole Liv Kinge, smågardistpappa og formann i Bekkestua Vel Arnfinn Nossum og den lokale kjøpmannen Sigurd Frigland som drev frem arbeidet med å få finansiert statuene. Statuene var en gave fra lokale aktører; Sigurd Frigland, Klaus Lefdal, Erling Rye Andenæs, Hans R. Elger, Bærum kommune, Statens vegvesen, Bekkestua Vel, Stabekk skole, Bekkestua Handelshus og Bekkestua Rotary Klubb.

17.mai hvert år sørger korpset for å hedre statuene ved å utstyre hver av dem en rosett under barnetoget, og i Blomstertoget henger tamburmajoren en bukett på tamburstaven til sin bronsekollega når toget passerer broen.