Smågardistenes historie

Stabekk skoles musikkorps ble stiftet av C. Herman Haug i 1915. Haug var også korpsets første dirigent.

Sitat fra stiftelsesprotokollen

Torsdag 24. juni 1915 samledes undertegnede av tilsynsutvalget utnevnte komite paa Stabæk skole for at raadslaa om opprettelse av et guttemusikkorps ved skolen. Det blev vedtatt at starte korpset. Komiteens medlem disponent Haug, paatok seg at være leder uten godtgjørelse med bistand fra lærer Jacob Nakling Det blev vedtatt at samle ind frivillige bidrag til korpset, og en bidragsliste blev opprettet.»

Stabekk Skoles Guttekorps ca 1918, bildet er utlånt fra Bærum bibliotek Bærumssamlingen

Korpset hadde gode vilkår i perioden 1915 til 1930. Det gikk godt med korpset og rekrutteringen var god. Konkurransen om musikantene var imidlertid hard siden det ble stiftet mange korps på denne tiden.

Utover i 30-årene ble økonomien vanskelig og antall korpsmedlemmer var nede i 14. Under andre verdenskrig (1940-1945) ble korpset midlertidig nedlagt.

Etter krigen var det mye å bygge opp i landet, men krefter og mot var på plass. Etterkrigstiden ble en blomstringstid for korpset, men i 1953 var det bare 20 gutter igjen i Stabekk Skoles Guttekorps. Noe måtte gjøres, og på et foreldremøte ble det besluttet nytt styre. Takket være iherdig arbeid og visjonære ildsjeler fikk korpset på under 2 år trukket foreldrene mye tettere til korpset, skaffet elegante gardistuniformer, ny tamburstav og nytt banner. Ikke minst fikk jentene endelig bli med i korpset.

Kari Solberg Hølmo var en av de første jentene korpset. Her er hun sammen med barnebarnet Pernille S. Ramsrud under 100årsjubileet i 2015.
Smågardistene 1965, bildet er utlånt fra Bærum bibliotek Bærumssamlingen

Den såkalte «adopsjonen» av Stabekk skoles musikkorps skjedde den 31. mars 1955 i Husebyleiren. Etter dette fikk korpset tilnavnet «Smågardistene». Korpset var på forhånd blitt inspisert av velferdsoffiseren i garden, Løytnant Bakke.Denne knytningen til HMK Garden er med å gi identitet til Smågardistene. Den dag i dag kommer en representant fra HMK Garden og gjør en høytidelig inspeksjon av korpset på morgenoppstillingen 17. mai.

I 1960 hadde Smågardistene sin første korpstur til Braunschweig i Vest-Tyskland. Vi kan tenke oss at dette var nokså kontroversielt på denne tiden, og det var derfor noen foreldre som valgte å holde sine musikanter hjemme eller truet med dette. Korpset ble tatt svært godt imot i Tyskland og fikk vise seg fram på store arenaer og for store folkemengder. Tysklandsturene ble noe korpset fortsatte med fram til 1980. Det utgjør en viktig del av Smågardistenes historie. Under er en film fra Smågardistenes besøk i Braunschweig i 1961.

I perioden 1975 til 1990 var tidligere smågardist Jon Henrik Tveit dirigent i Smågardistene og ledet Smågardistene til flotte resultater i de største konsertkonkurransene i regi av Norges Musikkorps Forbund. De gode prestasjonene sikret korpset æresbevisninger på aller høyeste nivå.

Smågardistene 1972, bildet er utlånt fra Bærum bibliotek Bærumssamlingen

På starten av 1990-tallet startet Smågardistene med formasjonsmarsjering og har gjennom årene høstet en rekke priser innen marsjering og drill. I 1998 tok kopset opp tradisjonen med paradetrommer i front og utviklet «trommestuntet«, som er en viktig del av korpsets signatur idag. I 1998 deltok også Smågardistene på Nordiske dager i Monaco. Både i 2008 og 2013 var korpset på tur til det norsk-amerikanske Minnesota og Wisconsin. I 2015 feiret Smågardistene 100 år med en stor jubileumskonsert og tattoo på Nadderud stadion.

I 2019 fikk Smågardistene sin første kvinnelige dirigent i Ingunn Hammerseth. Samme år startet Mona Kristine Østenstad Sanner som juniorkorpsdirigent og korpset har hatt betydelig suksess både med medlemsvekst, musikalsk utvikling og tre norgesmestertitler på rad i formasjonsmarsj fra 2021, 2022 og 2023 under disse damenes musikalske ledelse.

Er du nysgjerrig på musikantbroa på Bekkestua med statuer av smågardister? Vet du noen andre korps som har statuer av seg selv?